Missie & visie
“Samen waar het kan en aangepast waar mogelijk, werken wij aan hoofd, hart en hand.”
Wij zijn de Jozefschool, een fijne dorpsschool waar ouders/verzorgers en medewerkers zich welkom voelen. Samen werken wij aan een veilige sfeer waarbinnen iedereen zich, met vertrouwen in zichzelf en de ander, succesvol kan ontwikkelen. Onze school is een plek waar zowel cognitieve groei als de sociaal emotionele ontwikkeling centraal staat. Wij vinden het belangrijk dat de leerlingen zich zorgzaam en verantwoordelijk opstellen en daarbij waardig en vreedzaam met elkaar omgaan. In onze rijke leeromgeving benadrukken wij het positieve en inspireren wij elkaar.
De Jozefschool heeft een karakteristiek schoolgebouw dat omgeven is met uitdagende schoolpleinen, een speelbos en diverse tuinen. We zijn een katholieke school en dat zie je terug in ons onderwijs. We organiseren gedurende het jaar diverse catechese-activiteiten en -projecten en we vieren met elkaar in de kerk. Alle leerlingen doen hieraan mee. In ons catechese aanbod hebben we aandacht en respect voor andere culturen en levensbeschouwelijke achtergronden. Iedereen is welkom bij ons op school.
Wij stimuleren de creatieve en sportieve ontwikkeling van de leerlingen en bieden betekenisvol natuur,- en cultuuronderwijs. Samen werken wij aan hoofd, hart en hand!
Hoofd – cognitief
Hart – sociaal emotioneel
Hand – creatief en sportief
Op de Jozefschool geloven we dat kinderen het beste tot leren komen in een uitdagende leeromgeving, met als basis een veilig pedagogisch klimaat. Door middel van sociaal emotionele training creëren we een omgeving waarin kinderen leren samenwerken, leren omgaan met emoties, leren rekening houden met elkaar en leren hun talent te ontdekken. Voorwaarden hiervoor zijn zelfvertrouwen, zelfstandigheid, zelfkennis, eigen initiatief en zelfreflectie. We streven ernaar leerlingen de einddoelen te laten behalen en werken toe naar referentieniveaus die passend zijn bij onze populatie. Daarbij hebben we haalbare, hoge verwachtingen van onze leerlingen. Binnen ons onderwijs maken wij de leerlingen bewust van maatschappelijke thema’s als integratie, natuur en milieu, discriminatie, mensenrechten en duurzaamheid.
Binnen onze school streven we naar een gestructureerde leeromgeving waarin ieder kind de ruimte krijgt om eigen kwaliteiten te ontwikkelen. We werken met een sterke doorgaande lijn en passen het Expliciete Directe Instructiemodel toe om opbrengstgericht en passend onderwijs te bieden. Werkvormen bieden we afwisselend aan, waarbij leren van elkaar, coöperatief werken, zelfstandig werken en plannen een belangrijke rol spelen. Durven loslaten en denken in mogelijkheden zijn in het belang van het kind.
We streven ernaar om onze leerlingen voldoende ondersteuning of uitdaging te bieden om zo een optimale ontwikkeling te stimuleren. Om dit te realiseren werken we met zorgniveaus en beschikken we over voldoende professionals om de bijpassende uitvoering mogelijk te maken. Leerlingen voor wie het aanbod in de klas niet meer toereikend is, komen in aanmerking voor cursussen buiten de klas zoals Acadin, Spaans en de diverse Pas-voorzieningen. Leerlingen die daarentegen meer talent hebben op het praktische vlak, bieden wij vanaf groep 6 de Doe-groep aan, waarin zij wekelijks een dagdeel meedraaien in verschillende bedrijven.
Leren doen kinderen niet alleen op school en daarom hechten wij veel waarde aan de betrokkenheid van ouders en de samenwerking die wij met elkaar aangaan. Om tot een goede samenwerking te komen is wederzijds vertrouwen, betrokkenheid en openheid essentieel.
Als professionals binnen ons team handelen we vanuit kennis en ervaring. Wij bieden veel ruimte voor persoonlijke- en teamontwikkeling. Het is voor ons belangrijk dat alle teamleden zich medeverantwoordelijk voelen voor het realiseren van organisatiedoelen. We werken met vakdocenten voor bewegingsonderwijs, beeldende vorming en muziek. Daarnaast zijn er leerkrachten die zich gespecialiseerd hebben op een bepaald vakgebied. Deze vakspecialisten werken mee aan de onderwijsontwikkeling, adviseren en begeleiden andere leerkrachten en ontwikkelen samen met de directie en het zorgteam het schoolbeleid.
Wij blijven kritisch naar ons onderwijs kijken en spelen in op veranderingen binnen de maatschappij en het onderwijsland. Om ons onderwijs op een hoger niveau te brengen, bereiden we samen lessen voor, bezoeken we regelmatig elkaars lessen en geven we elkaar feedback. Onze vakspecialisten kunnen voorbeeldlessen geven en onderzoeken, samen met hun ontwikkelteam, welke verbeteringen we kunnen doorvoeren in onze onderwijspraktijk. Waar dat nodig en haalbaar is, passen wij ons onderwijs aan zodat wij altijd zo goed mogelijk aansluiten bij datgene wat de leerlingen nodig hebben.